Verhoging verlaagde BTW percentage van 6% naar 9%

Btw Omhoog Bewerkt

Verhoging verlaagde BTW-tarief

Per 1 januari 2019 wordt het verlaagde BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft tot gevolg dat goederen en diensten die aan particulieren of aan btw-vrijgestelde ondernemers worden verricht, 3% duurder worden.
Het verlaagde tarief geldt voor onder andere de volgende goederen en diensten:
• Goederen: voedingsmiddelen dranken (exclusief alcoholische dranken), water, geneesmiddelen, boeken, tijdschriften , kunst, bloemen en planten;
• Diensten: sportactiviteiten, fietsenmaker, kapper, schilderen en stukadoren (woning ouder dan 2 jaar), personenvervoer, hotelovernachtingen, verhuur vakantiewoning, toegang tot dierentuinen, musea, pretparken, muziekuitvoeringen, bioscopen en schoonmaakdiensten.


Overgangsregeling


Er zal geen overgangsregeling gelden voor de verhoging van het verlaagde tarief. Vanaf 1 januari 2019 zijn zodoende alle verrichte leveringen en diensten die onder het verlaagde tarief vallen, belast met 9% btw.


Vooruitbetalingen
Het is wel toegestaan om bij vooruitbetalingen in 2018 op leveringen en diensten die pas in 2019 worden verricht, toch nog het 6% tarief toe te passen.
Voorbeelden:
• U laat in 2019 uw meer dan 2 jaar oude woning  schilderen maar betaalt de rekening al in 2018 dan hoeft de schilder slechts 6% btw in rekening te brengen in plaats van 9%.
• Seizoenskaarten en concertkaarten die in 2018 zijn aangeschaft en betaald vallen zodoende ook onder vooruitbetalingen en zijn zodoende belast tegen 6%


Kasstelsel
Bij ondernemers die het kasstelsel toepassen is de BTW verschuldigd  op de datum waarop de betaling wordt ontvangen. Wordt het bedrag in 2018 ontvangen dan geldt het 6% tarief. Bij ontvangst in 2019 geldt het 9% tarief.
Levering en/of dienst in 2018, factuur in 2019
Indien de prestatie in 2018 wordt verricht en in 2019 wordt de factuur opgesteld, dan is de prestatie belast met 6%. Hierbij wel rekening houden met het feit dat de factuur uiterlijk op de 15e dag van de maand, volgend op de maand waarin de prestatie is verricht, wordt uitgereikt. De factuur voor de prestatie in december 2018 tegen het 6% tarief dient uiterlijk 15 januari 2019 te zijn uitgereikt.


 Actielijst voor ondernemers die prestaties verrichten tegen het verlaagde tarief


• Aanpassen btw-tarief in boekhoudprogramma;
• Vermelden juiste btw-tarief op de factuur;
• Aanpassen van de software voor de kassa ;
• Rekening houden met het verhoogde tarief in de offertes voor leveringen/diensten in 2019;
• De BTW-verhoging doorberekenen in de al lopende contracten.


Heeft u nog vragen over de verhoging van het lage btw-tarief, neem dan contact op met uw contactpersoon binnen FinAmi. Tel 0180-556157

« Terug naar het overzicht

FiscKoffer(tje) 2023 Belastingplannen 2024 en andere nieuwe wetgeving
Lees verder
Als jij, eventueel samen met je partner, ten minste 5% of meer van de aandelen hebt in een vennootschap, dan word je aangemerkt als aanmerkelijkbelanghouder. Als jij en je eventuele partner...
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.