Aanvragen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) nu mogelijk

Zonneboiler

Het aanvragen van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is vanaf 2 januari mogelijk. Met de ISDE kan een tegemoetkoming worden verkregen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

De subsidieregeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Aanvragen kan vanaf 2 januari 2017 tot en met 31 december 2017. RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

Aanpassingen 2017

De ISDE is vanaf 2017 aangepast. Een overzicht van de wijzigingen zijn:

 • De aanvraagtermijn is gewijzigd voor particulieren van 3 maanden na aanschaf in 6 maanden na installatie van het apparaat. Voor zakelijke aanvragers blijft de indieningstermijn hetzelfde. Zakelijke aanvragers vragen bovendien eerst de subsidie aan waarna ze pas de aankoopverplichting mogen aangaan.
 • Warmtepompen: de categorieën hybride warmtepomp en warmtepompboiler zijn vervallen. Apparaten uit deze twee categorieën komen nog wel in aanmerking voor subsidie en worden op basis van hun bron lucht, water, en grond in gedeeld. De grenzen van het vermogen voor de lucht-water warmtepomp zijn gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen voor lucht-water warmtepompen met een vermogen kleiner dan 3,5 kW:
  • tot 3,5 kW: € 1.000
  • van 3,5 kW tot en met 10 kW: € 2.000
  • van meer dan 10 kW: € 2.000, vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 10 kW.
 • Biomassaketel: Het basisbedrag is verlaagd en de toeslag per kW bij ketels vanaf 40 kW is verhoogd:
  • tot en met 40 kW: € 2.500
  • vanaf 40 kW: € 2.500 (dat was € 3.200) vermeerderd met € 110 (dat was € 80) per kW vermogen van de ketel hoger dan 40 kW.
 • Zonneboiler: De subsidie per kWh voor zowel de kleine als de grote systemen is verhoogd:
  • De subsidie wordt € 0,75 (was € 0,50) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage bij een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 vierkante meter;
  • Bij een apertuuroppervlakte van meer dan 10 vierkante meter bedraagt de subsidie
   € 0,30 was (€ 0,25) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Hoeveel subsidie?

In 2017 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.

« Terug naar het overzicht

Als jij, eventueel samen met je partner, ten minste 5% of meer van de aandelen hebt in een vennootschap, dan word je aangemerkt als aanmerkelijkbelanghouder. Als jij en je eventuele partner...
Lees verder
FISCkwartaaltje nr. 2 - mei 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.