Bezoekjes aan de golfbaan zijn (gedeeltelijk) privé kilometers

Golf


Pas op bij bezoekjes aan sportevenementen en clubs.

Menig ondernemer heeft een lidmaatschap bij een golfclub of een andere vereniging. Al dan niet onder de noemer ‘business lid’ of ‘sponsor’ worden door deze ondernemers kosten gemaakt en bezoekjes gebracht aan ‘de club’. Een veel gebruikte motivatie voor zo’n lidmaatschap is dat de ondernemer op de club (potentiële) zakelijke relaties kan ontmoeten die positief kunnen bijdragen aan de omzet.

Kosten lidmaatschap zakelijk?

De kosten van een rondje golf of een lidmaatschap van een vereniging kunnen aftrekbaar zijn van de winst als de uitgaven worden gedaan met het oog op de zakelijke belangen van het bedrijf. Vorig jaar besliste de rechtbank Arnhem nog dat de kosten van een bedrijfslidmaatschap van de golfclub aangemerkt kunnen worden als aftrekbare representatiekosten. Mits u de zakelijke aspecten van ‘een rondje golf’ goed op orde hebt of het zakelijk lidmaatschap combineert met een (niet-aftrekbaar) lidmaatschap in privé.

Kosten niet zakelijk, kilometers ook niet zakelijk!

Als u de zakelijke onderbouwing van de kosten niet op orde heeft zijn alle kosten die daarmee verband houden ook niet aftrekbaar. Denk hierbij niet alleen aan de kosten van de consumpties die dan genuttigd worden, maar bijvoorbeeld ook aan de kilometers die u moet afleggen om naar de club te gaan.

Uitspraak gerechtshof

In deze zaak had een directeur de beschikking over een personenauto die door zijn werkgever ter beschikking was gesteld. Hij had hiervoor een Verklaring geen privégebruik auto. Ook hield hij een sluitende rittenadministratie bij. Uit onderzoek bleek dat de directeur, 79 ritten naar de golfclub had gemaakt. Hij had deze ritten als zakelijk aangemerkt, aangezien hij tijdens deze bezoeken uitsluitend zakelijke relaties ontmoette.

In geschil was of deze ritten als zakelijk konden worden aangemerkt. De inspecteur vond van niet en legde een naheffingsaanslag loonheffing op, aangezien hij stelde dat de directeur meer dan 500 kilometer privé had gereden.

Het hof stelde vast dat uit de Golfbranche Monitor Jaarrapportage, die door de gemachtigde van de directeur was overlegd, bleek dat een golfer gemiddeld bijna 17 rondes golfde. Het hof beschouwde dit aantal als representatief en vond daarom dat de kilometers die samenhingen met 17 bezoeken als privékilometers moesten worden aangemerkt. De kilometers met betrekking tot de overige bezoeken aan de golfclub waren wel zakelijk. Vanwege de 17 ‘privébezoeken’ kwam het totale aantal privékilometers boven de 500 kilometer per jaar, waardoor de bijtelling voor privégebruik van de auto ten onrechte niet was toegepast. De naheffingsaanslag bleef dan ook in stand.

Voetbalstadion en serviceclubs?

Hof Den Haag heeft in 2017 ook beslist dat ritten van een directeur naar een voetbalstadion zakelijke ritten waren. Anders dan eerder in deze procedure de rechtbank Den Haag besliste, overwoog het Hof dat de ritten van de directeur naar het voetbalstadion zakelijk waren. De ritten waren immers gemaakt, aldus het Hof, om in het stadion zakelijke contacten te leggen en te onderhouden met (potentiële) klanten.

Eerder heeft de rechtbank Den Haag al eens beslist dat uitgaven voor serviceclubs als de Rotary, Lions e.d. niet aftrekbaar zijn van de winst. Kilometers gemaakt voor het bezoeken van deze clubs en evenementen die zij organiseren zijn dan ook niet aan te merken als zakelijke kilometers.

Dus mocht u de zakelijke auto waarvoor u een verklaring geen privé gebruik auto willen gebruiken voor ritjes naar de golfclub of een andere vereniging of evenement, zorg er dan voor dat deze ritten een zakelijk onderbouwing hebben en u dit ook kan aantonen. Mocht u geen zakelijke onderbouwing hebben dan is het verstandig om de privéauto te gebruiken of de verklaring geen privé gebruik auto in te trekken.

« Terug naar het overzicht

FISCkwartaaltje nr. 4 - oktober 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder
FISCkwartaaltje nr. 2 - mei 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.