Check je voorlopige aanslag van de Belastingdienst voor 2020 goed op de hypotheekrenteaftrek

Check Voorlopige Aanslag 2020


Het einde van het jaar nadert en voor die tijd valt de voorlopige aanslag 2020 van de Belastingdienst nog op de mat. Heb je dit jaar een huis gekocht, verbouwd of een hypotheek overgesloten, dan moet je de voorlopige aanslag goed checken in verband met de hypotheekrenteaftrek.

Hierbij drie situaties met nieuwe gegevens waarmee rekening moet worden gehouden in de voorlopige aanslag.

Situatie 1. Nieuwe woning gekocht

Heb je een nieuwe woning gekocht, dan is er sprake van een andere woningwaarde, een nieuwe hypotheek en andere hypotheekrente. Allemaal van belang voor de voorlopige aanslag en de hypotheekrenteaftrek. Die is immers het saldo van het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente van de eigenwoningschuld. Aan de hand van de nieuwe hypotheekschuld en hypotheekrente wordt de aftrekbare rente berekend.

De nieuwe woningwaarde is nodig voor de berekening van het eigenwoningforfait dat een percentage van de woningwaarde is. Voor de meeste huiseigenaren geldt dat dit in 2020 op 0,60 procent ligt.

Situatie 2: Verbouwing

Als je een grondige verbouwing hebt doorgevoerd, dan is de waarde van je woning waarschijnlijk meer gestegen dan gemiddeld. Dit betekent wellicht ook een forse stijging van de WOZ-waarde waardoor de bijtelling van het eigenwoningforfait omhoog moet. Heb je de verbouwing gefinancierd met een hypotheek of lening, geef dit dan ook door aan de Belastingdienst.

Situatie 3: Hypotheek overgesloten, rentemiddeling of nieuwe rente

Heb je in 2019 een rentewijziging gehad omdat je bijvoorbeeld de hypotheek hebt overgesloten, een nieuwe rentevaste periode bent ingegaan of omdat je rentemiddeling hebt toegepast, dan moet de voorlopige aanslag zeer waarschijnlijk op een lagere rente worden gebaseerd. Zorg dat je de hypotheek en rente doorgeeft aan de Belastingdienst.

Uiteraard kunnen wij de voorlopige aanslag 2020 aanpassen naar de nieuwe juiste situatie.

Heb je nog vragen bel ons dan op 0180-556157 of mail naar info@finami.nl

« Terug naar het overzicht

Zakelijke maaltijden onbelast vergoeden: hoe zit het precies?
Lees verder

FinAmi Make over

26 aug. 2021
FinAmi Make over
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.