Fiscus let ook op bitcoinbezit; peildatum valt gunstig op 1 januari 2017

Bitcoin


De bitcoin haalt dagelijks het nieuws, vanwege de pieken en dips in de waarde. Niet alleen beleggers houden de koers scherp in de gaten, maar ook de Belastingdienst. Belastingplichtingen dienen de waarde van hun bitcoinbezit in euro’s op te geven.

‘Als bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfaitair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, liet een persvoorlichter van het ministerie van Financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden(als bron van inkomen).

De waarde van bitcoins wordt tot het vermogen (= box 3) gerekend, tenzij de eigenaar erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde bitcoinvermogen door de Belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt. Voor box 3 geldt de peildatum 1 januari om de waarde van de bitcoins te bepalen voor de aangifte.

« Terug naar het overzicht

Actiepunten eind 2023
Lees verder
FISCkwartaaltje nr. 1 - februari 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.