Loonheffingskorting bepalen

Woning


Waar de werknemer woont, zal in de meeste gevallen duidelijk zijn. Met name voor buitenlandse werknemers is deze duidelijkheid er niet altijd, hoewel het wel van belang is voor het vaststellen van het recht op de loonheffingskorting.

Loonheffingskorting
De loonheffingskorting bestaat voor werknemers in ieder geval uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Beide kortingen komen in mindering op het te betalen bedrag aan belasting en bestaan uit een belasting- en premiedeel.

Wijziging sinds 2019
Voor niet-inwoners van Nederland is de regelgeving voor wat betreft de loonheffingskorting vanaf 2019 veranderd. Zij hebben in beginsel geen recht meer op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Wel op het premiedeel, mits zij hier sociaal verzekerd zijn.

Door deze regelgeving zijn er vanaf 2019 drie groepen werknemers:

  • Woonachtig in Nederland.
  • Woonachtig in de landenkring (EU en gelijkgestelde landen).
  • Woonachtig buiten de landenkring.

Uitzondering
Op deze regel bestaat een uitzondering. Werknemers die inwoners zijn van een land in de EU of EER, Zwitserland of de BES-eilanden, hebben ook recht op het belastingdeel van de arbeidskorting.

Waar woont de werknemer?
Vanwege bovenstaande regelgeving is het voor de werkgever van belang te weten waar de werknemer woont. Dit geeft namelijk recht op de hele of op een gedeeltelijke loonheffingskorting, waarmee je bij het inhouden van de loonheffing rekening moet houden.

Niet-inwoners
Als de werknemer een woonplaats in Nederland heeft, wil dat nog niet automatisch zeggen dat hij ook inwoner van Nederland is. Een werknemer die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, is dit wel.

Waar op letten?
Bij een werknemer die zowel in Nederland als in het buitenland woont of verblijft, is bepalend of zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland.

Bij een werknemer zonder gezin is zijn intentie van belang. Is hij van plan zich hier te vestigen, dan woont hij in Nederland. Is hij van plan om hier alleen korte tijd te blijven, dan is hij geen inwoner van Nederland.

Let op! Waar een werknemer woont, bepaal je op basis van de feiten en omstandigheden die bekend zijn, zoals de woonplaats die je krijgt aangeleverd en de reiskostenvergoedingen die je hem betaalt. In de meeste gevallen kun je zo vaststellen van welk land de werknemer inwoner is.

De nieuwste versie van de loonbelastingverklaring kun je hier downloaden.

Bron: SRA


« Terug naar het overzicht

Onbelaste vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 oktober 2021
Lees verder
Bijtelling privé gebruik 100% elektrische auto’s en MIA
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.