Mondkapjes in het OV: wel of geen verplichte vergoeding werkgever?

Vrouw Met Mondmasker 350X350


Is de werkgever verplicht om aan werknemers die sinds 1 juni met het openbaar vervoer reizen mondkapjes te verstrekken of te vergoeden? En maakt het daarbij uit of het om woon-werkverkeer, of om zakelijk verkeer gaat?

Sinds 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen als je met het openbaar vervoer reist. De reiziger die niet aan deze verplichting voldoet riskeert een boete van € 95.

Zorgplicht
De werkgever heeft een zorgplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Deze zorgplicht sterkt zich ook uit tot de deelname van de werknemer aan het verkeer, althans voor zover deze deelname plaatsvindt in de uitoefening van de werkzaamheden van de werknemer. Uitzonderingen daargelaten valt woon-werkverkeer niet onder het bereik van de zorgplicht van de werkgever.

Zakelijk verkeer onder omstandigheden wel, maar dan is de zorgplicht gekoppeld aan risico’s bij deelname aan het verkeer waarvoor de werkgever zijn werknemers moet waarschuwen, instrueren of verzekeren.

Boete
De verplichting om in het OV mondkapjes te dragen heeft echter niets te maken met de bescherming van de drager zelf of gezondheidsrisico’s die hij loopt bij het niet-dragen. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet de drager zelf, maar kan de mensen rondom de drager beschermen als die het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het risico dat de niet-drager loopt, is een boete van € 95. De zorgplicht van de werkgever kan dus niet leiden tot een verplichting om mondkapjes te verstrekken of vergoeden.

Geen verplichting
Bij vergoeden of verstrekken van mondkapjes door de werkgever bij reizen in het OV gaat het in feite om het vergoeden van reiskosten of het verstrekken van middelen om te reizen. De werkgever heeft hiertoe geen wettelijke verplichting. Vaak is wel afgesproken dat de werknemer zijn reiskosten vergoed krijgt of stelt de werkgever een auto ter beschikking.

Mondkapjes onbelast
Waar niet overeengekomen is dat mondkapjes worden vergoed of verstrekt, hoeft de werkgever dit dus niet te doen. Maar het mag uiteraard wel. Van de Belastingdienst mogen werkgevers in ieder geval mondkapjes onbelast vergoeden of verstrekken aan hun werknemers (gerichte vrijstelling). Deze kosten horen tot de werkelijke kosten van het openbaar vervoer, omdat werknemers niet zonder mondkapje met het openbaar vervoer mogen reizen.

Bron: AWVN

« Terug naar het overzicht

11 coronamaatregelen op het gebied van loonheffingen
Lees verder
Bijtelling privé gebruik 100% elektrische auto’s en MIA
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.