Rittenregistratie

Rittenregistratie 2

Een goede rittenregistratie is van belang, voor zowel de Belastingdienst als de werkgever. Het voorkomt dat je een vervelende boete in de bus krijgt van de Belastingdienst. Dit moet je weten over een rittenregistratie.

Wat is rittenregistratie?

Een rittenregistratie is de documentatie van de gereden kilometers met de bedrijfsauto. Met een goed bijgehouden rittenregistratie kun je aan de Belastingdienst aantonen dat je op kalenderjaarbasis niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden.

Wanneer moet er een rittenregistratie bijhouden?

Er moet een rittenregistratie bijgehouden worden van de zakelijke- en privékilometers die in een bedrijfsauto worden gereden. Dit bijhouden wordt gedaan voor zowel de Belastingdienst als de werkgever. Bij meer dan vijfhonderd privékilometers, dient er een bijtelling betaalt te worden. Er moet melding worden gemaakt bij de Belastingdienst als er meer dan 500 privékilometers worden gemaakt. De rittenregistratie dient minimaal zeven jaar bewaart te worden.

Rittenregistratie bijhouden

Een handmatige rittenregistratie is eigenlijk onbegonnen werk. Het beste kan hiervoor een systeem worden gebruikt, die alles nauwkeurig en gedetailleerd bijhoudt. Er kan bijvoorbeeld gebruikgemaakt worden van een blackbox of een urenregistratiesysteem. Een blackboxsysteem geregistreerd automatisch je ritten met behulp van een GPS. Dit scheelt een hoop tijd. Let er wel op dat de blackbox wel voldoet aan de eisen. Dit kan worden gecheckt via het keurmerk rittenregistratiesysteem. Naast een blackboxsysteem kan ook gebruikgemaakt worden van een rittenregistratiesysteem. Veel urenregistratiesoftwarepakketten hebben ook een mobiele app die op de smartphone of tablet kunnen worden gebruikt. Zo kan een rittenadministratie eenvoudig onderweg worden bijgehouden.

Eisen van de rittenregistratie

In de rittenregistratie dienen de volgende kenmerken van de auto benoemt te worden, het merk, het type en het kenteken. Ook moet de periode waarin de auto tot je beschikking hebt het meest belangrijke, zijn de ritgegevens. In de ritgegevens documenteer je per rit de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek- en aankomstadres (van zowel heen- en terugreis), de gereden route, het soort rit (privé of zakelijk) en de privé-omrijkilometers wanneer je tijdens dezelfde rit zakelijke én privékilometers rijdt.

Als de rittenregistratie niet klopt?

Wanneer de rittenregistratie niet klopt, kan de Belastingdienst een flinke boete opleggen. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 5278,-. Dus een goede rittenregistratie voorkomt ongemakken.

« Terug naar het overzicht

FISCkwartaaltje nr. 4 - oktober 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder
Actiepunten eind 2023
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.