STAP-budget

Stap Budget 2 Jpg


Studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn vanaf 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Ingangsdatum

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden of werkzoekenden via het STAP-portaal het STAP-budget aanvragen. Merk op dat de ingangsdatum van de subsidie niet aansluit bij de afschaffing van de aftrek van scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting. Ben je voornemens om in 2022 een opleiding te gaan volgen, dan is het goed om na te gaan wanneer je opleiding begint en of je opleiding mogelijk in aanmerking komt voor subsidie.

Hoogte subsidie

De hoogte van de subsidie bedraagt in 2022 maximaal € 1.000.

Scholingsaanbod

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een lijst bij met opleidingen waarvoor de subsidie kan worden aangevraagd. Als je opleiding staat in de lijst, kun je hiervoor de subsidie aanvragen. De subsidieregeling die in 2022 wordt ingevoerd is een basisvariant. Dat betekent dat het in 2022 niet mogelijk is om subsidie te krijgen voor EVC-trajecten, voor opleidingen die langer duren dan een jaar en voor scholingskosten die rechtstreeks in rekening worden gebracht door de opleider (bijvoorbeeld verplicht studiemateriaal). In de toekomst zal de regeling met deze mogelijkheden worden uitgebreid.

Tips

Betaal, als het mogelijk is, je studie- of opleidingskosten voor 2021-2022 vooruit, zodat deze (indien is voldaan aan de voorwaarden voor aftrek) nog kunnen worden afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting van 2021.

Had je voor 2015 een prestatiebeurs en wordt deze definitief niet omgezet in een gift, dan kun je deze kosten na 2021 wel nog aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Contact

Heb je na het lezen van het artikel verder vragen over de aftrekbaarheid van je studiekosten of opleidingskosten, neem dan contact op met ons.

« Terug naar het overzicht

Minimumloon in 2023 fors omhoog
Lees verder
Nieuwe regeling betaald ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.