Vanaf 2017 ruimere vrijstelling van uw spaargeld

10 Eurobriefje

Volgens de Miljoenennota wordt spaargeld vanaf 2017 anders belast. Kleine spaarders betalen straks minder, grote spaarders meer.

Toen in 2001 de vermogensrendementsheffing werd ingevoerd leek het nog zo redelijk: 30 procent belasting betalen over 4 % rendement op je spaargeld. Dat rendement van 4 % was in die tijd met gemak te halen op een vrij opneembare spaarrekening. Dat is nu geschiedenis. Tegenwoordig moeten we het doen met een opbrengst tussen de 0 en 1 %.

Dat heeft ook het kabinet gezien en een nieuwe belasting van het spaargeld werd gesmeed. Toch zijn de fictieve rendementen de wereld nog niet uit.

Spaartaks in 2017

Spaargeld wordt vanaf volgend jaar als volgt belast: het tarief van 30 % blijft gelijk, maar het fictieve rendement waarover dit tarief wordt berekend wordt afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld. Om te beginnen hoeven spaarders over een groter deel van hun vermogen helemaal geen belasting te betalen. Dit jaar bedroeg het heffingsvrij vermogen € 24.437, volgend jaar gaat dat naar
€ 25.000 per persoon.

Wat overblijft is het belast vermogen. Hiervoor gaat een schijventarief gelden (zie tabel). Zo gaat de fiscus ervan uit dat over de eerste € 75.000 een rendement wordt gemaakt van 2,9 %. Met een spaarrente van 0,4 % lukt dat natuurlijk niet, maar met zo’n bedrag zou je ook kunnen beleggen om dividend of waardestijging van aandelen op te strijken, zo is de redenering. Hoe hoger het vermogen, des te meer risico kun je nemen. Daarom is het fictieve rendement bij een belast vermogen boven de € 100.000 op 4,7 % gezet en boven de € 1 miljoen zelfs op 5,5 %. Fiscale partners mogen hun vermogen in hun aangifte verdelen zoals ze zelf willen.

Tabel berekening voordeel uit vermogen vanaf 2017

Schijf              Belast vermogen                                          Percentage

1                      tot en met € 75.000                                        2,9 %

2                      van € 75.001 tot en met € 975.000                4,7 %

3                      vanaf € 975.001                                             5,5 %

De peildatum is 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet, dus de nieuwe belastingregels gaan voor het eerst gelden over het vermogen op 1 januari 2017. Je kunt belasting besparen door het belaste vermogen terug te dringen, bijvoorbeeld door boetevrij een deel van de hypotheek af te lossen. Bij een spaarhypotheek is dat niet altijd gunstig, dus win hierover advies in! Een deel van het vermogen schenken is natuurlijk ook een oplossing. Ook daarvoor veranderen de regels.

Tot € 100.000 belastingvrij schenken voor eigen huis.

Net als in 2014 en 2015 is het ook in 2017 weer toegestaan om maximaal € 100.000 belastingvrij te schenken aan een iemand tussen de 18 en 40 jaar die het geld gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Andere doeleinden die voldoen aan de voorwaarden zijn aflossing van de eigenwoningschuld of een restschuld van een verkochte eigen woning of afkoop van erfpacht. De ontvanger hoeft geen zoon of dochter te zijn, het hoeft zelfs geen familie te zijn.

« Terug naar het overzicht

De 8 meest gemaakte fouten door ZZP'ers
Lees verder
Vrijstelling schenkbelasting 2021
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.