Wat verandert er in 2020 aan de werkkostenregeling(WKR)?

Bills 496229 1280


De werkkostenregeling (WKR) kent sinds 1 januari 2020 vier wijzigingen.

Aangiftetermijn eindheffing met extra tijdvak verlengd

De aangiftetermijn voor de in het kalenderjaar verschuldigde eindheffing wegens het overschrijden van de vrije ruimte van de WKR is sinds het belastingjaar 2020 verlengd met een extra tijdvak. De verschuldigde eindheffing WKR moet dan uiterlijk in het tweede tijdvak van het daaropvolgende belastingjaar worden aangegeven en betaald. Een werkgever met een aangiftetijdvak van bijvoorbeeld een maand moet de verschuldigde eindheffing WKR over het belastingjaar 2020 daarom uiterlijk meenemen in de aangifte loonheffingen van februari 2021 die in maart 2021 wordt aangegeven en betaald.

Grotere vrije ruimte

De vrije ruimte van de WKR is sinds 2020 vergroot. In verband hiermee is voor de berekening van de vrije ruimte een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Tot en met een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,7% (was 1,2%). Over het restant van die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,2%. De berekening van de vrije ruimte van de WKR geldt meestal per werkgever. Als een werkgever de concernregeling toepast, dan berekent hij de vrije ruimte volgens het tweeschijvenstelsel over het totaal van de loonsommen van de inhoudingsplichtigen die deel uitmaken van het concern.

Vergoeding VOG gericht vrijgesteld

Een vergoeding van een voor de dienstbetrekking aangevraagde Verklaring omtrent gedrag (VOG), als bedoeld in artikel 28 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens is sinds 2020 gericht vrijgesteld. Onder omstandigheden kan de werknemer een met de Nederlandse VOG vergelijkbare verklaring aanvragen bij een buitenlandse instantie. Dat kan zich voordoen als de werknemer zijn werkzaamheden (deels) in het buitenland verricht of als hij in het buitenland heeft gewoond of gewerkt. Ook de vergoeding van een dergelijke buitenlandse verklaring is gericht vrijgesteld als deze is aangevraagd in het kader van de dienstbetrekking.

Nieuw waarderingsvoorschrift branche-eigen producten

Voor de gerichte vrijstelling van branche-eigen producten (producten uit eigen bedrijf ) geldt sinds 2020 één nieuw waarderingsvoorschrift. De waarde van branche-eigen producten is steeds de waarde die daaraan in het economische verkeer kan worden toegekend. Meestal is dat de gebruikelijke consumentenprijs inclusief btw.

Heb je nog  vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met je contactpersoon of ons kantoor 0180-556157.

« Terug naar het overzicht

Wat als je (tijdelijk of permanent) niet meer in staat bent om je onderneming te leiden? Wat heb je daarvoor geregeld?
Lees verder
FISCkwartaaltje nr. 4 - oktober 2024 Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.