Wettelijk minimumloon per 1 januari 2020

Minimumloon


Vanaf 1 januari 2020 heeft een werknemer van 21 jaar of ouder die fulltime werkt, recht op een salaris van minimaal € 1.653,60 bruto per maand.


Dat is iets meer dan in 2019: € 1.635,60 bruto per maand.

Hoeveel uur een werknemer per week moet werken om voor een fulltime-salaris in aanmerking te komen, hangt af van de sector waarin hij werkt en de afspraken die er in een cao zijn gemaakt. In supermarkten bijvoorbeeld is een volledige werkweek veertig uur. In de horeca en de glastuinbouw is dat 38 uur per week en bij een kinderopvang 36 uur.

Per uur moet een werknemer van 21 jaar of ouder in 2020 minimaal € 10,60 (36-urige werkweek) bruto krijgen. Dat is elf cent meer dan in 2019.

Weekloon delen door aantal uren

Om het minimumloon per uur te berekenen, moet het minimumloon per week gedeeld worden door het aantal uren dat een fulltime werkweek bedraagt. Bij het bekendmaken van de nieuwe minimumloonbedragen geeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid altijd het uurloon bij een 36-, 38- en 40-urige volledige werkweek. Geldt in jouw organisatie een ander aantal uren als fulltime, dan deel je het minimumloon per week door dat aantal uren.

Let op: je mag daarbij nooit naar beneden afronden, dan kan er namelijk sprake zijn van onbedoelde onderbetaling.

Uitzondering voor BBL’ers

Voor werknemers die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen, geldt een uitzondering: zij hebben namelijk niet meegedaan met de stapsgewijze verhogingen van het minimumjeugdloon per 1 juli 2017 en 1 juli 2019.

Heeft u nog vragen neem contact met ons op.

« Terug naar het overzicht

15 veel gestelde coronavragen én antwoorden
Lees verder
NOW 4.0 en TVL Q3 2021 De laatste ontwikkelingen rondom de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) 4.0, tranche 6 en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) derde kwartaal (Q3) 2021.
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.