Wijzigingen Eigenrisicodragerschap per 1 januari 2017

Wga
 

Voor de WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) gelden nu twee aparte, gedifferentieerde premies:

1.         WGA-vast

2.         WGA-flex

Wat is het verschil tussen de WGA-vast en de WGA-flex?

Een WGA-vast uitkering wordt toegekend aan werknemers die vanuit een vast dienstverband de WGA instromen.

Een WGA-flex uitkering wordt toegekend aan werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan, een Ziektewet-uitkering hebben ontvangen en vervolgens, na 2 jaar ziekte, de WGA instromen.

Vanaf 1 januari 2017 worden de premies WGA-vast en WGA-flex samengevoegd. Dit heeft gevolgen voor eigenrisicodragers. Op dit moment kunt u namelijk alleen eigenrisicodrager zijn voor WGA-vast. Straks bent u dit voor WGA-vast en WGA-flex samen.

•           Bent u eigenrisicodrager?

Als u per 1 januari 2017 eigenrisicodrager wilt blijven dient u dit vóór 31 december 2016 aan te geven bij de Belastingdienst. U moet een nieuwe garantieverklaring overleggen aan de Belastingdienst. Het formulier ‘garantieverklaring’ kunt u downloaden op de website van de Belastingdienst. Uw verzekeraar heeft u inmiddels benaderd om gegevens aan te leveren. Op basis van deze gegevens hebben zij u een aanbod gedaan voor het eigenrisicodragerschap vanaf 1 januari 2017. Let op! Als u niet aangeeft dat u eigenrisicodrager wilt blijven keert u terug naar de publieke verzekering en bent u vanaf 1 januari 2017 automatisch verzekerd bij het UWV . U betaalt dan premie aan de Belastingdienst!

•           Bent u geen eigenrisicodrager?

Wilt u per 1 januari 2017 eigenrisicodrager worden dan dient u dit uiterlijk
1 oktober 2016 aan te geven bij de Belastingdienst. Hiervoor heeft u tevens een garantieverklaring nodig van een erkende bank of verzekeraar.

Het is belangrijk om het huidige verzuim/aantal ziektegevallen binnen uw onderneming eerst in kaart te brengen. Eigenrisicodragerschap kan goedkoper uitvallen wanneer er weinig van uw (ex-)werknemers via de Ziektewet de WGA instromen. De keuze tussen een publieke of private verzekering is namelijk van groot belang voor uw onderneming. U moet weten of het financiële risico voor u als werkgever te dragen is.

Naast het verschil in premies (het UVW of private verzekeraar) bent u als eigenrisicodrager na twee jaar ziekte nog steeds verantwoordelijk voor de re-integratie van uw zieke werknemer. Dit brengt met zich mee dat u als werkgever hiermee ook zelf verantwoordelijk bent voor het gehele verzuim- en re-integratieproces van al uw medewerkers. Als u publiek verzekerd bent via het UWV dan zorgt het UWV voor de begeleiding en re-integratie van uw werknemers na twee jaar ziekte.

U kunt geen verzekering meer afsluiten voor werknemers die al ziek zijn. Dit geldt ook voor de werknemers die al een WGA uitkering hebben. Dit heet inlooprisico en een verzekeraar dekt dit niet.

U hoeft geen actie te ondernemen als u momenteel publiek verzekerd bent bij het UWV en geen overstap wilt maken naar het eigenrisicodragerschap.

Voor de volledigheid merken wij op dat als u in de afgelopen 3 jaar het eigenrisicodragerschap heeft beëindigd, u gedurende 3 jaar verplicht publiek verzekerd bent. Bent u op dit moment eigenrisicodrager en wilt u overstappen naar UWV dan geldt er dus ook een minimale terugkeerperiode van 3 jaar. Pas daarna is het eigenrisicodragerschap weer mogelijk. Stroomt u bijvoorbeeld per 1 januari 2017 in bij het UWV, dan kunt u pas per 1 januari 2020 opnieuw eigenrisicodrager worden.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het eigenrisicodragerschap? Neem dan contact op met onze salarisafdeling, per email ([email protected]), per telefoon (0180- 556157) of met uw contactpersoon binnen FinAmi.

« Terug naar het overzicht

FISCkwartaaltje nr. 1 - februari 2024 Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder
FiscKoffer(tje) 2023 Belastingplannen 2024 en andere nieuwe wetgeving
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.