Wisselt uw inkomen sterk? Bespaar door te middelen

Middelen

Als uw inkomen over jaren sterk wisselt, omdat u bijvoorbeeld ondernemer bent of een ontslagvergoeding hebt ontvangen, is het lucratief om gebruik te maken van de middelingsregeling.


Wat is middelen?

Bij middelen telt u het inkomen van drie achtereenvolgende jaren bij elkaar op en deelt dit door drie. U berekent hierover de belasting, dus alsof uw inkomen drie jaar achtereen even hoog was. De berekende belasting minus de betaalde belasting krijgt u terug, op een bedrag van € 545 na. Door deze drempel heeft middelen dus alleen zin als u méér terugkrijgt dan € 545.

Welke inkomens kunt u middelen?

U kunt middelen over inkomsten in box 1. Dus winst, looninkomsten, de eigen woning, inkomsten uit lijfrente en dergelijke. Maar ook aftrekposten, zoals zorgkosten, zijn van invloed op de hoogte van het inkomen in box 1.

Wat is het voordeel?

Door te middelen kunt u de progressie van ons belastingtarief in box 1 matigen. Door bijvoorbeeld inkomen te belasten in de derde schijf in plaats van de vierde schijf, bespaart u 11,2% belasting (40,8% in plaats van 52%).


Voorwaarden

U moet middelen over drie aaneengesloten jaren waarvan de aanslagen definitief vaststaan. U moet middelen binnen drie jaar nadat de laatste van de drie aanslagen definitief vaststaat. Een jaar waarover u gemiddeld heeft, kunt u niet nogmaals middelen.


Toeslagen

Middelen heeft geen effect op al ontvangen toeslagen. U hoeft dus niet bang te zijn dat die na middeling worden verminderd.


Heeft u vragen over de middelingsregeling, neem dan contact met uw contactpersoon of de fiscale afdeling.

« Terug naar het overzicht

FISCkwartaaltje nr. 4 - oktober 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder
FISCkwartaaltje nr. 2 - mei 2023Laatste nieuws en tips voor de ondernemer, voor de DGA en voor werkgevers en werknemers
Lees verder

Wat klanten vinden van FinAmi:

Ruud Roovers van Sealogic BV

Ruud Roovers van Sealogic BV

Een no nonsens dienstverlener die dankzij een platte organisatiestructuur een snelle en efficiënte service kan bieden.